Stellers Jay

De officiële vogel van British Columbia, de Steller's Jay is de donkerste Vlaamse gaai in Noord-Amerika en de enige Crested Jay gevonden in het westen. Mooi en gedurfd, dit is een populaire vogel in veel parken, campings en achtertuinen.

Gemeenschappelijke naam: Stellers Jay

Wetenschappelijke naam: Cyanocitta stelleri

Wetenschappelijk gezin: corvidae

Uiterlijk:

  • Bill: Lang, recht, zwart
  • Grootte: 11 - 12 centimeter lang met 17-inch spanwijdte, duidelijke kopkam, afgeronde vleugels
  • kleuren: Zwart, blauw, grijs, wit, paars
  • markeringen: Geslachten zijn vergelijkbaar met een zwarte of grijszwarte kop en kuif, soms met een smalle witte of lichtblauwe streep op het voorhoofd en boven het oog. De nek, keel, rug en borst zijn zwart of donkergrijs en de onderkanten zijn rijk blauw. De vleugels en staart zijn helderder blauw of blauwachtig paars met dunne zwarte randen in een rimpelpatroon. De benen en voeten zijn zwart en de ogen zijn donker. Bij sommige ondersoorten kunnen de top en rug meer blauw lijken dan zwart of grijs.
    Jonge exemplaren lijken op volwassenen, maar hebben minder duidelijke markeringen en meer grijs in hun verenkleed.

Foods: Zaden, noten, fruit, insecten, amfibieën, eieren, slangen, aas (Zie: Omnivorous)

Habitat en migratie:

Stellers grauwen zijn te vinden op lagere bergtoppen in het westen van Noord-Amerika, inclusief berggebieden in Mexico en Midden-Amerika. De meest verspreide populaties bevinden zich in de Rocky Mountain-regio, waaronder Colorado, Wyoming, Montana, Utah, Idaho, Washington, Oregon en Noord-Californië, evenals British Columbia.

Deze vogels geven de voorkeur aan gemengde dennen- en eikenbossen of zuivere naaldbossen, maar ze zullen ook regelmatig kampeerterreinen, achtertuinen en stadsparken bezoeken in geschikte habitats. Stellers grauwen migreren niet naar volledig gescheiden seizoenreeksen, maar kunnen in de winter een beperkte hoogtemigratie hebben.

vocalizations:

Stellers jays zijn luidruchtige vogels met een breed repertoire aan geluiden.

Hun nummer is een ongelijk buzzachtig getjilp, en oproepen omvatten een gematigd gepaarde "chip-chip-chip-chip-chip" die scheldend kan klinken. Hun stem is over het algemeen rasperiger of grover dan meer bekende Vlaamse gaaien. Deze vogels zijn ook uitstekende mimespelers en kunnen geluiden van andere vogels en dieren recreëren, zoals roodstaartbuigers, lepels, kippen, eekhoorns, honden en katten.

Gedrag:

Stellers grappen kunnen gewaagd zijn als ze aan mensen gewend raken en het is zelfs bekend dat ze campings met onbewaakte weetjes beroven. Dieper in het bos kunnen ze echter veel ongrijpbaarder zijn en kunnen ze door dikkere vegetatie sluipen om te voorkomen dat ze worden gezien, meestal hoger in de kruin. Deze vogels vormen na het broedseizoen koppels van een tiental vogels of meer en reizen vaak in groepen. Tijdens het voeden cachen ze noten en zaden vaak in voor later gebruik.

voortplanting:

Dit zijn monogame vogels waarvan geloofd wordt dat ze paren voor het leven, met een band die is verankerd door verkeringgedrag dat ritueel eten omvat wanneer het mannetje lekkernijen brengt aan het vrouwtje. Beide geslachten werken samen om een ​​bekervormig nest van dennenaalden, twijgen, bladeren, wortels en gras te bouwen, vaak met behulp van modder om nestmateriaal bij elkaar te houden. Het nest bevindt zich in een boom en kan tot 100 voet boven de grond zijn.

Een succesvol gebonden paar zal jaarlijks één broedsel van 2-6 eieren grootbrengen. De eieren zijn lichtgroen of blauw met bruine vlekjes. De vrouwelijke ouder broedt de eieren 16-18 dagen uit, en beide ouders voeden de altrinaire jongen gedurende 18-20 dagen totdat ze klaar zijn om het nest te verlaten.

In zeldzame gevallen, zullen Stisher's jays hybridiseren met blauwe Vlaamse gaaien waar hun gamma elkaar overlappen.

Stellers Jays aantrekken:

Deze vogels zullen regelmatig backyard feeders bezoeken waar pinda's, zwarte olie zonnebloempitten, niervet en fruit beschikbaar zijn. Achtertuinvogelaars die dit voedsel aanbieden in verschillende wijd uit elkaar geplaatste feeders, kunnen de middelgrote familiekoppels waarin Stisher's jays reizen, huisvesten, en als ze pijnbomen in de buurt hebben, krijgen de vogels een beschutte plek om te nestelen of te nestelen. Het planten van eiken en bessenstruiken kan natuurlijk voedsel opleveren om deze Vlaamse gaaien te verleiden om te bezoeken.

Gesprek:

Hoewel deze Vlaamse gaaien niet als bedreigd of bedreigd worden beschouwd, kunnen hun populaties worden aangetast door habitatverlies, met name in gebieden van hun bereik waar houtkap een bloeiende industrie is.

Vergelijkbare vogels:

  • Blauwe Gaai (Cyanocitta cristata)
  • Phainopepla (Phainopepla nitens)
Foto - Stellers Jay © Linda Tanner

Video-Instructies: Steller's Jay.

Reactie Geplaatst